12 ℃

Oekraïense onderzoekers presenteren vernietigend testrapport onderzeese pijpleidingen

Oekraïense onderzoekers presenteren vernietigend testrapport onderzeese pijpleidingen
Foto: KateStudio / Shutterstock.com

KYIV - Oekraïense onderzoekers presenteren deze week een langverwacht rapport over de kwaliteit van onderzeese pijpleidingen. Uit een omvangrijk onderzoek dat ruim twee jaar heeft geduurd, blijkt dat sommige belangrijke onderzeese pijpleidingen veel te kwetsbaar zijn.

“Op de zeebodem liggen vele tientallen pijpleidingen. Ze worden gebruikt voor het transport van onder meer data, elektriciteit en aardgas. Veel landen zijn afhankelijk van deze leidingen. Daarom is het zo belangrijk dat ze af en toe getest worden”, zegt hoofdonderzoeker Aleksander Boichenko.

In de afgelopen twee jaar hebben de Oekraïense onderzoekers meerdere onderzeese leidingen getest. In een vernietigend eindrapport laten de onderzoekers weinig heel van de bouwkwaliteit van de pijpleidingen. “Sommige leidingen zijn veel te kwetsbaar. Bij twee van onze praktijkproeven bleek zelfs dat sommige leidingen met een relatief kleine hoeveelheid explosieven onklaar kunnen worden gemaakt. Kwaadwillenden zouden belangrijke aanvoerleidingen op deze manier kunnen saboteren”, waarschuwt Boichenko.

Ondermaats

Het eindrapport wordt deze week overhandigd aan de exploitanten van onderzeese pijpleidingen. “Uiteraard verwachten we een bedankje, maar daar gaat het ons niet om”, aldus de de Oekraïense onderzoekers. “We wilden vooral aantonen dat de kwaliteit van enkele kritische pijpleidingen echt ondermaats is. Zonder ons onderzoek was dat wellicht nooit aan het licht gekomen.”

 
Deel dit artikel: