12 ℃

Poetin veroordeelt Oekraïense inval in Koersk: “Zonder aanleiding soeverein buurland aanvallen is onacceptabel”

Poetin veroordeelt Oekraïense inval in Koersk: “Zonder aanleiding soeverein buurland aanvallen is onacceptabel”
Foto: Aynur Mammadov / Shutterstock.com

MOSKOU - Rusland heeft de inval van Oekraïense strijdkrachten in de Russische regio Koers scherp veroordeeld. De Russische president Poetin noemt het onacceptabel dat Oekraïne zonder enige aanleiding een soeverein buurland aanvalt.

Het Oekraïense leger viel twee weken geleden Rusland binnen. Rond de stad Koersk hebben de Oekraïense militairen inmiddels een flink gebied veroverd. Een officiële reactie van Poetin liet lang op zich wachten, maar de Russische president kwam vandaag toch met een statement. Poetin vindt het ‘volstrekt onacceptabel’ dat zijn land zonder enige aanleiding wordt aangevallen door troepen uit een buurland.

“Oekraïne dient de grenzen van de soevereine republiek Rusland te respecteren”, foeterde Poetin. “Deze aanval kwam totaal uit het niets en was op geen enkele manier uitgelokt. Er waren misschien weleens wat meningsverschillen, maar het kan niet zo zijn dat Oekraïne zomaar de aanval opent op een vredelievend buurland.”

Poetin riep de internationale gemeenschap op om de Oekraïense aanval in Koersk ‘in de meest krachtige bewoordingen’ te veroordelen. Tevens heeft Rusland de westerse landen gevraagd om wapens om zich tegen de Oekraïense bezetters te kunnen verdedigen.

 
Deel dit artikel: