7 ℃

Aanslag bij concert verijdeld: Waarom roept de muziek van Taylor Swift zo veel agressie op?

Aanslag bij concert verijdeld: Waarom roept de muziek van Taylor Swift zo veel agressie op?
Foto: Brian Friedman / Shutterstock.com

WENEN - Drie concerten van de Amerikaanse zangeres Taylor Swift in Wenen zijn om veiligheidsredenen afgelast. De politie heeft twee mannen opgepakt die bij het concert een aanslag wilden plegen. Maar waarom roept de muziek van Taylor Swift eigenlijk zo veel agressie op?

Muziekjournalist Pieter-Jan Kroese bestudeert de effecten van Taylor Swift op de samenleving al ruim vier jaar. “De muziek van Taylor Swift verdeelt de wereldbevolking ruwweg in twee groepen”, weet hij. “Enerzijds zijn er de ‘Swifties’, dat zijn de mensen die fan zijn van Taylor Swift. Maar aan de andere kant is er ook een groep mensen die juist niet van haar muziek houden. En vooral die groep wordt nog weleens onderschat. Het zijn mensen die haar muziek omschrijven als ‘overgeproduceerde, poepcommerciële glibberpop’.”

“Godzijdank zijn de concerten afgelast en zijn er geen slachtoffers gevallen”, vervolgt Kroese. “En laten we eerlijk zijn: het is ook gewoon kutmuziek. Ik begrijp best dat mensen er heel boos van kunnen worden. Maar het is ronduit schokkend dat mensen zich kennelijk zó ergeren aan een artiest dat ze om die reden anderen wat aan willen doen. Dat hebben we in het verleden eigenlijk maar één keer eerder gezien. Dat was in 1997 bij Hanson.”

 
Deel dit artikel: