SAN MARTíN - Antarctica maakt steeds meer naam als wijnland. Door de klimaatverandering is het inmiddels mogelijk om op Antarctica een prima wijn te produceren. Wij namen een kijkje in de Antarctische wijngaarden.
Bij Antarctica denken de meeste mensen niet meteen aan wijn. Toch worden de wijnen uit dit gebied steeds populairder. Het unieke klimaat en de besneeuwde bodem van Antarctica geven de wijn een frisse, karakteristieke smaak. Vinologen en fijnproevers zijn lyrisch over de Antarctische wijnen.
Juanu Cortés deed jarenlang ervaring op als wijnboer in Chili. Vorig jaar opende hij zijn eerste wijngaard op Antarctica. “Vroeger was het hier zestig graden onder nul. Bij dat soort temperaturen vriezen de wijnstokken natuurlijk direct kapot. Maar door de klimaatverandering biedt Antarctica nu veel mogelijkheden. In de zomer kan het hier zomaar 20 graden of warmer worden. Perfecte omstandigheden voor het maken van mooie wijn”, vertelt hij.
Chateau Amundsen is de bekendste wijn uit Antarctica. Met een oppervlakte van 50 hectare heeft Amundsen veruit de grootste wijngaard van het continent. Cortés komt met 42 hectare op een respectabele tweede plaats. Dit jaar exporteert hij 80.000 flessen voornamelijk naar Europa.
“Antarctica is enorm in opkomst”, vertelt hij. “Op Antarctica heb je nog de ruimte om lekker te ondernemen en door de klimaatverandering kán dat ook. Ik verwacht binnen enkele jaren de eerste Nederlanders die hier een B&B willen beginnen.”