20 ℃

Zó voorkom je dat wolven ’s nachts je slaapkamer binnenkomen

Zó voorkom je dat wolven ’s nachts je slaapkamer binnenkomen
Foto: Nieuwspaal

Na verschillende bijtincidenten is de angst voor wolven in ons land flink toegenomen. Een oude truc zou helpen om de wolven op afstand te houden, maar werkt het ook? Wij namen de proef op de som.

Onder meer op de Utrechtse Heuvelrug en in Drenthe zijn verschillende wolven waargenomen. Waar eerst alleen schapen werden aangevallen, hebben de wolven het nu ook voorzien op mensen. Minstens twee kinderen werden in de afgelopen weken door wolven benaderd. Veel mensen zijn bang voor wolven, maar er is een oude truc om deze dieren op afstand te houden.

“In de middeleeuwen waren er nog veel meer wolven in ons land. Volgens de oude legendes zouden appels op het nachtkastje voorkomen dat wolven ’s nachts je slaapkamer binnenkomen”, zegt historicus Cor Ploeger. “Wolven lusten geen appels, alleen al de geur vinden ze verschrikkelijk. Een bordje met stukjes appel bij je bed zou de wolven dus op afstand houden.”

Maar werkt deze methode werkelijk? “Jazeker”, zegt Ploeger. “Bij wijze van proef heb ik een week lang geslapen met appelstukjes op mijn nachtkastje. De hele week heb ik geen enkele wolf in mijn slaapkamer gezien. De truc werkt dus echt!”

 
Deel dit artikel: