12 ℃

Eerste Tour de France op elektrische fietsen in 2025

Eerste Tour de France op elektrische fietsen in 2025
Foto: Nieuwspaal

BOULONGE-BILLANCOURT - De plannen waren er al langer, maar volgend jaar wordt de eerste Tour de France op elektrische fietsen gereden. De E-Tour, zoals het sportevenement zal gaan heten, beslaat geen 21, maar 16 etappes, waarbij iedere etappe een flink stuk langer is.

“De elektrische fiets is de laatste jaren steeds meer gemeengoed geworden, dus is het voor ons niet meer dan logisch dat er ook een Tour komt met elektrische fietsen”, licht Tour de France-directeur Christian Prudhomme toe. “Het lijkt ons een goed signaal om met de tijd mee te gaan.”

Maar niet iedereen is daar blij mee. Volgens veldrijder Mathieu van der Poel gaat hiermee de charme van de sport verloren: “Bij de Tour de France draait het allemaal om wie de meeste kracht en uithoudingsvermogen heeft, maar ook hoe je die tijdens een rit het beste kan doseren. Met elektrische fietsen gaan deze aspecten compleet verloren, alsof de Tour gerobotiseerd wordt.”

Daar is Prudhomme het niet mee eens: “Kijk bijvoorbeeld eens naar Formule 1, daarbij speelt lichaamskracht ook nauwelijks een rol, maar gaat het juist om techniek en tactiek. Daar zijn ze continu bezig om de racewagens te optimaliseren. En zo moeten bij de E-Tour de rijders en teams zich afvragen wat bijvoorbeeld de optimale massa en capaciteit is van de accu, en wanneer deze tijdens een etappe het beste verwisseld kan worden.”

De Tourdirecteur benadrukt dat de E-Tour de normale Tour de France niet zal gaan vervangen. Wel vervalt de controle op doping, want volgens Prudhomme heeft eventueel middelengebruik door de berijder geen effect op de prestaties van de fiets.

 
Deel dit artikel: