10 ℃

Dit biercafé heeft een alcoholvrij terras: “Alcohol drinken moet minder aantrekkelijk worden”

Dit biercafé heeft een alcoholvrij terras: “Alcohol drinken moet minder aantrekkelijk worden”
Foto: Paul Prescott / Shutterstock.com

EINDHOVEN - Steeds meer horecagelegenheden kiezen ervoor om hun terras niet alleen rookvrij te maken, maar ook alcoholvrij. Zo ook Biercafé De Goudgele Rakker uit Eindhoven. Kroegbaas Dennis Jool (43) besloot twee jaar geleden om zijn terras volledig alcoholvrij te maken in de hoop dat een verminderde zichtbaarheid van alcohol het drinken ervan zou ontmoedigen voor huidige en toekomstige generaties.

“Alcohol drinken is helemaal niet zo goed voor je”, begint Jool. “Natuurlijk kunnen we ons er soms even beter en ontremd door voelen, maar uiteindelijk zorgt alcohol toch voornamelijk voor ellende. Van domme dingen zeggen waar je later spijt van krijgt en ongelukkige valpartijen tot permanente leverschade of andere nare ziekten. Nee, ik moet er zelf niets van hebben. Maar precies om die reden voel ik wel een maatschappelijke plicht om alcohol minder aantrekkelijk te maken. Ik denk dat alcohol drinken nu nog te veel wordt geaccepteerd in onze samenleving. Dat moet veranderen.”

Jool hoopt dat zijn alcoholvrije terras een inspiratiebron kan zijn voor andere biercafés en restaurants: “Het zou mooi zijn als horecaondernemers gezamenlijk hun verantwoordelijkheid nemen en korte metten maken met het gif dat we dagelijks op terrassen uitserveren.”

Jool voegt eraan toe dat hij binnen momenteel ook aan het experimenteren is met alcoholvrije ruimten: “Op deze manier wil ik gasten stimuleren om in mijn biercafé iets anders te drinken dan alcohol, bijvoorbeeld een Spa blauw of een heerlijk glas ijskoud kraanwater.”

 
Deel dit artikel: