14 ℃

Sportvisser Johan Bloekers (42) komt uit de kast: “Ik wil een voorbeeld zijn voor andere bekende topsporters”

Sportvisser Johan Bloekers (42) komt uit de kast: “Ik wil een voorbeeld zijn voor andere bekende topsporters”
Foto: Fabien Monteil / Shutterstock.com

EDE - Nu zowel de Olympische Spelen in Parijs als de Pride Week in Amsterdam officieel zijn begonnen, vindt sportvisser Johan Bloekers (42) uit Ede het een perfect moment om publiekelijk kenbaar te maken dat hij op mannen valt. Hoewel Johan het best spannend vindt om openlijk uit te komen voor zijn seksuele geaardheid, hoopt hij vooral dat hij de drempel kan verlagen voor andere bekende topsporters die momenteel nog niet uit de kast durven komen.

“Jarenlang heb ik in mijn klapstoeltje aan het water gezeten alsof ik een heteroseksuele man was”, vertelt Johan. “Ik gooide mijn hengel uit, nipte van mijn blikje cola en volgde minutenlang de bewegingen van de dobber op het wateroppervlak. Hartstikke machogedrag natuurlijk, een en al testosteron. Maar op een gegeven moment ging die houding mij opbreken. Ik voelde dat ik mezelf aan het verloochenen was en wist niet waarom of voor wie ik dat aan het doen was. Het gevoel om uit de kast te willen komen werd zodoende sterker, maar om zo’n stap betekenisvol te maken wist ik dat de juiste timing ervan essentieel was.”

Johan zegt daarbij niet alleen een voorbeeld te willen zijn voor andere topsporters, maar ook voor jongeren die nog zoekende zijn naar hun seksuele geaardheid of genderidentiteit: “Denk bijvoorbeeld aan een jongen van veertien die vermoedt dat hij op jongens valt en daarom twijfelt of het heteroseksuele sportvisserswereldje wel een veilige omgeving voor hem is. Ik hoop dat zo’n jongen door mijn coming-out beseft dat hij er mag zijn en dat ook hij – als hij er echt voor gaat – op het hoogste niveau een karper aan de haak kan slaan.”

 
Deel dit artikel: