13 ℃

Salderingsregeling dakgoten: klanten mogen overschot aan regenwater terugleveren aan drinkwaterbedrijf

Salderingsregeling dakgoten: klanten mogen overschot aan regenwater terugleveren aan drinkwaterbedrijf
Foto: thefutureis / Depositphotos.com

WIJDENBOSCH - Steeds meer huizenbezitters laten dakgoten monteren. Op regenachtige dagen leveren de goten flink wat liters water op. Dankzij de salderingsregeling mag het overschot aan water worden teruggeleverd aan het drinkwaterbedrijf. Dat maakt dakgoten behoorlijk lucratief.

Ook Bart van Moerschot (51) uit Wijdenbosch liet dakgoten aan zijn huis monteren. “Dat kostte een paar duizend euro, maar in het regenachtige klimaat van Nederland heb ik dat zo terugverdiend”, vertelt hij.

Het water dat van zijn dak stroomt wordt via de dakgoten opgevangen in een ton. “Je kunt die ton vergelijken met een soort thuisbatterij. Op momenten dat het niet regent, kan ik water uit de ton halen. En als er juist heel veel water van het dak komt, bijvoorbeeld op een dag met oer-Hollands snertweer, dan is dat een goed moment om de wasmachine te laten draaien”, legt Van Moerschot uit.

Foto: slavonic777 / Depositphotos.com

De installatie waarmee Bart van Moerschot het regenwater opvangt

Daarnaast maakt Van Moerschot gebruik van de salderingsregeling. Als het heel hard regent, mag hij het overschot aan water terugleveren aan het drinkwaterbedrijf. “Vraag me niet hoe het precies werkt, het is een ingewikkeld systeem met leidingen en meters”, vertelt Van Moerschot. “Met flink kutweer leveren mijn dakgoten al gauw vijftien liter per uur op. Omgerekend is dat 0,001 euro per literuur. Dan gaat het hard hoor. Ik heb uitgerekend dat ik mijn dakgoten binnen 450 jaar heb terugverdiend. Maar dan moet het wel de hele godganse dag regenen.”

 
Deel dit artikel: