Elke week zetten we een regionale ondernemer in de spotlights. Vandaag bezoeken we het jonge bedrijf van Ruud Pannerloo (65). Samen met twee compagnons begon hij vorig jaar de eerste Twentse kernwapenfabriek.
“Ik kom uit een echt ondernemersgezin. Mijn vader zat in de metaalhandel. Hij wilde dolgraag dat ik zijn bedrijf zou overnemen, maar mijn interesse lag meer bij verrijkt uranium”, vertelt Pannerloo. “Na de Russische inval in Oekraïne zag ik al direct waar het naartoe ging. Toen ben ik meteen gaan brainstormen en een Nederlandse kernwapenfabriek bleek nog niet te bestaan. Een gat in de markt dus! Met een beetje spaargeld huurde ik een garagebox en ben ik gaan ontwikkelen. Het is natuurlijk heel wat om op mijn leeftijd nog een nieuw bedrijf te beginnen, maar ik ben geen man om achter de geraniums te zitten.”
In de eerste maanden ging er veel mis, maar Pannerloo en zijn team leerden van hun beginnersfouten. De garagebox werd al snel te klein. Nu sleutelt Pannerloo in een flinke bedrijfshal aan kleine en grote kernwapens.
Streekproduct
Trots laat hij zijn nieuwste kernbom zien: “Dit is er eentje van 15 kiloton, een beetje vergelijkbaar met de bom die op Hiroshima viel. Een kleintje, in de huidige tijd, maar toch eentje die je niet op je dak wil hebben. En het is een kernwapen van echte Twentse makelij. Een streekproduct, zou je kunnen zeggen.”
“Toen Rusland deze week besloot om alvast te gaan oefenen met tactische kernwapens heb ik wel even staan juichen. Dat betekent namelijk dat de vraag naar kernwapens ook in het Westen zal toenemen. En daar kunnen wij van profiteren. Die oorlog met de Russen is natuurlijk verschrikkelijk, maar het biedt ook nieuwe kansen voor het bedrijfsleven.”
Gouden tijden
“Nee, tot nu toe hebben we nog niets verkocht, maar we merken wel dat de belangstelling voor onze producten groot is. Polen, Israël en Iran hebben al interesse getoond”, zegt Pannerloo. “Hoeveel we er gaan verkopen? Geen idee. Dat hangt natuurlijk ook af van wat de Russen gaan doen, maar ik denk dat we gouden tijden tegemoet gaan. Als straks een kernbom op Moskou valt, hoop ik dat we kunnen zeggen: dat is er eentje uit Twente. Dat zou fantastisch zijn.”