In aanloop naar de Nationale Dodenherdenking heeft het Comité Herdenking 4 mei besloten om de herdenkingstijd uit te breiden. In plaats van de gebruikelijke twee minuten wordt het Nederlandse volk dit jaar gevraagd om twee uur stilte in acht te nemen. Op 4 mei is het de bedoeling dat het overal in het land van acht tot tien uur ’s avonds muisstil is.
Ruud van Aars, voorzitter van het comité, legt uit waarom er voor twee uur stilte gekozen is: “Wij streven naar een inclusieve Dodenherdenking, wat inhoudt dat iedereen mag herdenken wat hij of zij wil. Het is hierbij aannemelijk dat mensen naast het leed uit het verleden stil willen staan bij de oorlogsslachtoffers van vandaag de dag. Naar ons idee leent een tijdsbestek van twee minuten zich hier onvoldoende voor. In zo’n betrekkelijk korte stilte bestaat het risico dat niet iedereen herdacht kan worden. Of nog erger: dat iemand vergeten wordt. Een stilte van twee uur voorkomt dit.”
Het besluit van het comité levert gemengde reacties op. Zo vreest Maartje (34) uit Nijmegen voor een superongemakkelijke stilte. Ook Dave (25) uit Amsterdam zegt twee uur stilte niet op te kunnen brengen. Net als veel andere jongeren voelt hij tijdens de herdenkingsdiensten de drang om respectloos te gaan schreeuwen.
Annelies (47) uit Drunen is echter wél blij met de langere stilte. “Twee uur geeft net wat meer ruimte om alle doden op een respectvolle manier te herdenken”, vertelt ze. “Ik hoop hierin de slachtoffers van minstens drie oorlogen te kunnen herdenken. Ik heb dit jaar gekozen voor de Tweede Wereldoorlog (1940-1945), de Chileense Burgeroorlog (1891) en de Albanees-Ottomaanse Oorlog (1432-1451).”