AMSTERDAM - Het checken van de mannelijke helft van de bevolking op grensoverschrijdend gedrag duurt langer dan verwacht. Van miljoenen mannen in ons land is nog steeds niet duidelijk of ze zich in het verleden grensoverschrijdend hebben gedragen. Dat blijkt uit een tussentijds rapport van het netwerk Inventarisatie Grensoverschrijdend Gedrag (IGG).
“De meeste Bekende Nederlanders hebben we nu wel gehad, maar miljoenen andere mannen moeten nog worden gecheckt. Van ongeveer de helft van alle mannen in ons land is nog niet duidelijk of ze zich ooit grensoverschrijdend hebben gedragen”, zegt woordvoerster Mechteld ten Ham.
Vrijwilligers van het IGG zijn voortdurend namen van mannen aan het googelen om te onderzoeken of ze ooit iets hebben gedaan wat niet door de beugel kan. “Daarbij kan het gaan om een ongewenste aanraking, een nare opmerking tegen een kwetsbare collega of ander grensoverschrijdend gedrag. Maar er wonen zo’n 9 miljoen mannen in Nederland, dus het gaat om een enorm karwei. Zoiets kost tijd”, aldus Ten Ham.
Het IGG hoopt dat meer mannen zich vrijwillig melden om te worden gecheckt: “Wij begrijpen dat mannen huiverig zijn, maar het is ook in hun eigen belang. Het is voor een man heel bevrijdend als uit de check blijkt dat hij zich altijd gepast heeft gedragen.”