Caravans bestaan al veel langer dan tot nu toe werd gedacht. Bij opgravingen in Zuid-Frankrijk is een caravan ontdekt uit de vroege steentijd, zo’n tweehonderdduizend jaar geleden.
De caravan lag verscholen in een bosgebied dat ooit een camping moet zijn geweest. Wetenschappers zijn enthousiast over de vondst. “Deze ontdekking toont aan dat mensen in de prehistorie al met de caravan op vakantie gingen”, zegt archeoloog Tjeerd Lammerkamps.
De caravan lijkt qua vorm op de caravans van tegenwoordig. Maar er zijn ook verschillen. Lammerkamps: “In de prehistorie werden caravans gemaakt van grote stukken steen die met de hand werden uitgehold. Een hels karwei, dat kunt u zich voorstellen. Koelkastjes had je in die tijd niet, dus het was voor de kampeerders heel moeilijk om de blokken kaas die ze van thuis hadden meegenomen koel te houden.”
Toch is kamperen in al die jaren grotendeels hetzelfde gebleven, zegt de wetenschapper: “Bij de caravan hebben we een vuurplaats gevonden, vermoedelijk van de barbecue. Overdag hingen mensen een beetje rond en dronken ze bier. En ’s avonds werd er geknokt, precies zoals op de campings van nu.”