Al dertig jaar jaar schrijven ze over alles wat in de moestuinwereld gaande is. Daarbij gaan ze controversiële onderwerpen niet uit de weg. “Als bijvoorbeeld de spruiten geoogst moeten worden, dan melden wij dat. Wij zien dat als onze journalistieke plicht”, zegt hoofdredacteur Johan Berkenschild.
De 25 freelancejournalisten van de Moestuin Courant hebben sinds vorig jaar camerabeveiliging en een noodknop. “Ja, het is heel triest dat dit nodig is”, zucht Berkenschild. “De samenleving is verhard. Bepaalde groepen hebben een zeer kort lontje. Je kunt er vaak de klok op gelijk zetten. Zodra wij schrijven over lavendel, peterselie of pastinaak, leidt dat tot een stroom aan dreigementen op sociale media. En die gaan ver hoor. Je wil niet weten wat onze redactie soms moet incasseren.”
De gevolgen van de bedreigingen zijn groot. In de afgelopen maanden zijn al drie journalisten van de Moestuin Courant gestopt. “Ze trokken het niet meer”, zegt Berkenschild. “Ik merk ook dat moestuinjournalisten voorzichtiger zijn geworden. Bepaalde onderwerpen mijden ze liever. Zo brak vorig jaar in een moestuin in Alkmaar de aardappelziekte phytophthora uit. Meerdere redactieleden zeiden ‘sorry, maar daar schrijf ik liever niet over’. En ik begrijp dat.”
Bij reportages over gevoelige onderwerpen, zoals mediterrane tuinkruiden, nemen journalisten van de Moestuin Courant een beveiliger mee. Berkenschild: “Op die manier proberen we toch ons werk te blijven doen. Een gezonde amateurtuinderscultuur kan niet zonder gedegen moestuinjournalistiek.”