4 ℃

Arrestatie niet langer gratis: politie vraagt vergoeding

Wie vanaf volgend jaar wordt opgepakt, kan daarvoor een flinke rekening krijgen. Volgens de politie is het logisch dat arrestanten zelf meebetalen aan de kosten van hun arrestatie.

Foto: Peter Braakman / Shutterstock.com

“Het zijn tegenwoordig lang niet alleen inbrekers en overvallers die, vaak na veel speurwerk en soms een achtervolging, in de boeien geslagen worden”, zegt politiewoordvoerder Tim Milfenberg. “Ook activisten en agressieve demonstranten vragen om actieve politie-inzet. Deze lieden bezetten gebouwen, gooien met allerhande goederen of plakken zich vast aan de straat. Veelal denken ze met deze verrichtingen het milieu te verbeteren of het CO2-gehalte omlaag te brengen. Hoe dan ook, de politie moet de orde herstellen en dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Niet zelden moeten deze demonstranten geboeid mee naar het politiebureau. Omdat deze acties beslag leggen op de schaarse tijd die een agent heeft, is het niet meer dan redelijk als we van de arrestant een vergoeding vragen.”

Iedereen die vanaf januari door een agent geboeid wordt afgevoerd kan een factuur tegemoet zien van 200 euro, zo is het plan. En wie niet kan of wil betalen, zal een tegenprestatie moeten worden verricht. Denk aan het kauwgomvrij maken van perrons of het handmatig verwijderen van graffiti op openbare gebouwen. “Voor wat hoort wat”, legt de politiewoordvoerder uit. “De politie doet haar best om arrestanten zo snel mogelijk op te pakken. Wij zien dat als een stukje service, maar de arrestant mag daar best wat aan bijdragen.”

 
Deel dit artikel: