98% smartphonebezitters is in overtreding: geen waarschuwingssticker bij de ingebouwde camera

98% smartphonebezitters is in overtreding: geen waarschuwingssticker bij de ingebouwde camera
Foto: Farknot Architect / Svetliy / Shutterstock.com

Bijna alle Nederlanders hebben een smartphone met een ingebouwde camera, maar niet iedereen gaat daar op een correcte manier mee om. Smartphonebezitters moeten eigenlijk een sticker op het toestel plakken met informatie over wat ze met de camerabeelden doen. Wie dat niet doet, overtreedt de privacywet.

Eigenaren van smartphones met ingebouwde camera hebben volgens ICT-jurist Arnold Frietengel een informatieplicht. “Ergens op het toestel een stickertje plakken dat er een camera is ingebouwd, is niet voldoende”, zegt hij. “Eigenlijk moet je op je smartphone een sticker plaatsen met informatie over het ingebouwde camerasysteem. Wanneer je de camera gebruikt, hoelang je de beelden bewaart en wat je ermee doet is toch wel de minimale informatie die je zou moeten geven.”

Wie met een smartphone foto’s of filmpjes maakt waarop per ongeluk omstanders te zien zijn en die beelden vervolgens op Facebook of Instagram zet, is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens in overtreding. Dezelfde regelgeving geldt voor videodeurbellen.

“Om te voorkomen dat je een boete krijgt, is een duidelijke waarschuwingssticker op je smartphone aan te bevelen. En voordat je je smartphone gebruikt om een foto te maken voor Instagram, bijvoorbeeld op een festival, vraag je uiteraard alle toevallige omstanders om toestemming.

 
Deel dit artikel: