13 ℃

600 mensen in een kerk, wat vindt God er eigenlijk zelf van?

Foto: G. Lanting / Wiki Commons CC

Heel Nederland was verbolgen toen bekend werd dat afgelopen zondag honderden gelovigen bij een kerkdienst in Staphorst aanwezig waren. Sterker nog: er waren die zondag drie kerkdiensten voor 600 gelovigen per dienst. Iedereen had er een mening over, maar gek genoeg hebben we de hoofdrolspeler zelf nog niet gehoord.

De drie kerkdiensten waren allen ter meerdere eer en glorie van God; de Schepper van Hemel en aarde. Je zou dus denken dat Hij in zijn nopjes was met deze diensten. Maar niets blijkt minder waar.

“Ik wil niet specifiek op het geval van Staphorst ingaan, omdat Ik deze kleine luiden geen trauma wil aanpraten”, aldus God. “Maar in algemene zin wil Ik wel stellen dat het oprechte geloof altijd te lijden heeft onder de tirannie van grote groepen. Hoe groter een geloofsgemeenschap wordt, hoe meer men zich bezighoudt met elkaar de maat meten en hoe minder met de waarlijke intrinsieke waarde van aanbidding en bezinning.”

Zo, die zit! Voor God zelf hoeft het dus niet, deze massale bijeenkomsten. “De mens vindt Mij in de stilte en de beschouwing en niet in een ruimte waar men krampachtig probeert precies zo te denken, te kleden en te bewegen als de buurman of buurvrouw. Daar kan weinig goeds van komen. De spiegel is dan niet het geestelijke leven, maar de ijdelheid van de medemens.”

Op onze laatste vraag, waarom Zijn stem zoveel lijkt op de stem van Sinterklaas, wilde God helaas geen antwoord geven.

 
Deel dit artikel: