16 ℃

60% van Nederlandse varkens geschrokken van undercoverbeelden slachthuis

Foto: Ggmaies / Shutterstock.com

Een groot aantal varkens overweegt uit de bio-industrie te stappen. Aanleiding zijn de beelden die zijn gemaakt bij slachterij Gosschalk in Epe.

De beelden werden gemaakt door een medewerker van Varkens in Nood die bij de slachterij undercover ging. Op de zeer schokkende beelden is te zien hoe varkens worden geslagen, geschopt en met stroomstoten worden mishandeld.

De varkens noemen de mishandelingen in het slachthuis volstrekt onacceptabel. “Aan het gedrag van de dieren is hun afkeuring duidelijk af te lezen. We zien dat een aantal varkens naar aanleiding van deze beelden zelfs overweegt om helemaal uit de bio-industrie te stappen. Op deze manier hoeft het voor hen niet meer”, zegt varkensdeskundige Harry van Wijneveld.

“Wat de varkens betreft komt er een pittig debat in de Tweede Kamer”, weet Van Wijneveld. “Het wordt steeds lastiger om jonge biggen voor deze branche te interesseren. De varkens zijn echt niet te beroerd om na een elektrische schok hun keel te laten doorsnijden en spartelend leeg te bloeden, mits dat wel op een diervriendelijke manier gebeurt.”

 
Deel dit artikel: