23 ℃

60% van Brabantse varkens overweegt te stoppen bij boerenbedrijf

Foto: Ggmaies / Shutterstock.com

Een groot aantal Brabantse varkens wil stoppen bij het boerenbedrijf waar zij gevestigd zijn. Een ruime meerderheid van de Brabantse varkens overweegt gebruik te maken van de vertrekregeling. 

Het kabinet wil het aantal varkens in ons land verkleinen. De overheid kent daarom een landelijke subsidieregeling voor varkensboeren die stoppen met hun bedrijf. Maar liefst 305 Brabantse boeren willen van de regeling gebruikmaken. Een nog groter aantal varkens is het daar mee eens.

Uit cijfers van de vakbond blijkt dat ruim 5 miljoen varkens verbonden zijn aan Brabantse boerderijen. “Varkens zijn zeer intelligente dieren. Zo’n dier voelt feilloos aan wanneer een boer er de brui aan wil geven. Het gevolg is dat ook het varken minder gemotiveerd raakt”, zegt dierenarts Thijs Snibbert.

“Ik wil dat zo veel mogelijk varkens de gelegenheid krijgen om een nieuwe toekomst in te gaan”, aldus de Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings. “Voor veel varkens is het een emotioneel besluit om te stoppen. Soms is de varkensfamilie al vele generaties in het boerenbedrijf actief.”

 
Deel dit artikel: