17 ℃

Nederland geeft 50 miljoen aan bfukutu-speler

Nederland geeft 50 miljoen euro subsidie aan bfukutu-speler M’boku Wawali. Wawali is de laatste nog levende bfukutu-speler in Afrika. Met het geld kunnen jongere bfukutunisten worden opgeleid, zodat het traditionele Afrikaanse muziekinstrument behouden blijft.

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Hoogleraar Afrikaanse musicologie Elkelien Tak is dolblij met de toegekende subsidie. “De bfukutu is een belangrijk instrument in de cultuur van Midden-Afrika. Al honderden jaren blazen stamhoofden op de bfukutu om de buffeljacht te openen. Wawali is inmiddels 68. Als hij overlijdt, is er niemand die het instrument nog kan bespelen. Daarom is een bfukutu-opleiding dringend noodzakelijk”, aldus Tak.

Uit een peiling blijkt dat 85% van de belastingbetalers graag investeert in traditionele Afrikaanse muziekinstrumenten. “Je moet er niet aan denken dat straks niemand meer de bfukutu kan blazen”, zegt Marcel Vot uit Blerick. “Ik ben blij dat de Nederlandse overheid hier geld voor vrijmaakt. Anders gaat het toch allemaal maar naar de ouderenzorg”, aldus de heftruckchauffeur.

 
Deel dit artikel: