18 ℃

30.000 banen weg bij Volkswagen

Volkswagen schrapt wereldwijd maar liefst 30.000 banen. De autobouwer hoopt daarmee 3,7 miljard euro te besparen. De reorganisatie heeft te maken met een nieuwe strategie. Volkswagen gaat zich meer richten op de fabricage van elektrische auto’s.

volkswagenuitstootAlleen al in Duitsland zouden volgens de nieuwssite NU.nl al 23.000 banen verdwijnen. Een deel van de reorganisatie kan worden opgevangen met natuurlijk verloop. Zo zouden oudere werknemers eerder met pensioen kunnen. De vakbond zou hebben afgedwongen dat geen productielocaties worden gesloten.

Volkswagen verkeert al langere tijd in zwaar weer. Het bedrijf leed onder het schandaal over de sjoemelsoftware, waarmee gerommeld werd met de uitstoot van dieselmotoren. Volkswagen verwacht voor enkele miljarden aan boetes en schadevergoedingen te moeten betalen.

Het banenverlies is deels te wijten aan de overgang naar de productie van elektrische auto’s. Daarbij zijn minder werknemers nodig dan bij de fabricage van benzine- of dieselauto’s.

 
Deel dit artikel: