18 ℃

Facebook gijzelt 3 Nederlandse journalisten

Drie Nederlandse journalisten worden gegijzeld in het hoofdkwartier van Facebook, in de Amerikaanse stad Menlo Park. Facebook eist losgeld van de journalisten, anders wordt hun werk onmogelijk gemaakt.

Foto: Michelmond / Travis Manley / Shutterstock.com

De gegijzelde journalisten werken voor een Nederlands satirisch magazine met tienduizenden volgers op Facebook. Het werk van de journalisten wordt door Facebook bijna niet meer vertoond, tenzij 850 dollar per artikel aan Facebook wordt betaald. De gijzelnemers plaatsten onder elk artikel een speciale knop waarmee het losgeld kan worden betaald.

Hoofdredacteur Martijn Kolleveld is niet van plan aan de eisen van de gijzelnemers tegemoet te komen: “Wij hebben voor duizenden euro’s op Facebook geadverteerd en zo een publiek van 150.000 volgers opgebouwd. Maar nu eist Facebook veel geld voor elk artikel dat we aan onze lezers willen laten zien. Heel treurig allemaal.”

Over het lot van de drie journalisten is weinig bekend. “Ik heb gehoord dat ze er slecht aan toe zijn”, aldus Kolleveld. “We hopen dat Facebook ze snel hun vrijheid teruggeeft, anders ziet het er niet best uit.”

Facebook gijzelde naar verluid meer journalisten. Het bedrijf verdiende daarmee vorig jaar ruim 40 miljard dollar.

 
Deel dit artikel: