2017… moet Meppel blijven bestaan?

Nu het nieuwe jaar is begonnen rijst opnieuw de vraag: wat doen we met Meppel? De stad is bij veel Nederlanders al jaren een doorn in het oog. Er gaan steeds meer geluiden op om de walgelijke stad nog dit jaar te slopen.

meppel-keizersgracht

Foto: Wiki / public domain

Meppel duikt in 1141 voor het eerst op in de geschiedenis. Toen was Meppel niet meer dan een groepje boerderijen. Meppel groeide in de loop der eeuwen, maar kwam nooit echt tot bloei. De stad bracht geen echte beroemdheden voort, heeft nauwelijks bekende inwoners en geen unieke architectuur. Meppel heeft niets, behalve zo’n 33.000 inwoners waarvan maar liefst 5% leeft van een WW-uitkering.

Historicus Pierre Maréchal is al lang klaar met Meppel. “Sommige steden worden een succes, andere niet. Als provincie moet je dan je verlies durven nemen. Ruimte in Nederland is schaars en Meppel houdt nu grondgebied bezet die beter benut kan worden”, slist Maréchal.

Toen in oktober een man zwaargewond raakte bij een ongeluk, was voor Maréchal de maat vol. “Als Meppel niet had bestaan, was dat ongeluk niet in Meppel gebeurd. Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen voordat we aan Meppel een einde maken?”

 
Deel dit artikel: