20 ℃
'Voor mij is dit een kruimeltje'

190 euro energiecompensatie voor de meeste villabezitters ontoereikend

190 euro energiecompensatie voor de meeste villabezitters ontoereikend
Foto: BGStock72 / Shutterstock.com

Bijna alle Nederlanders krijgen in november en december 190 euro aan compensatie voor de hoge energiekosten. Voor de meeste huishoudens is dat een flinke meevaller, maar de eigenaren van zeer grote villa’s noemen het bedrag volstrekt ontoereikend.

In november wordt 190 euro energiecompensatie uitgekeerd en in december nog eens. Veel energiemaatschappijen verrekenen het bedrag in het maandelijkse voorschot. Sommige maatschappijen maken het geld gewoon over op de bankrekening van de klant. Miljonair Albert Baerdenhof-Wiltingh noemt het ‘een druppel op de gloeiende plaat’.

“De energiecompensatie is voor iedereen hetzelfde. Dat klopt al niet”, zegt miljonair Albert Baerdenhof-Wiltingh (60). “Mijn huis heeft tien slaapkamers, vier badkamers en een binnenzwembad. Uiteraard verbruik ik veel meer energie dan iemand in een rijtjeshuis. Daar houdt de overheid geen enkele rekening mee.”

Baerdenhof-Wiltingh roept het kabinet op om de energiecompensatie inkomensafhankelijk te maken. “Iemand die vier ton per jaar verdient, zoals ik, woont meestal in een groot huis en verbruikt dus meer energie. Vanzelfsprekend moet zo iemand dus meer compensatie krijgen”, legt hij uit. “190 euro merk ik niet eens. Het is slechts een kruimeltje op mijn bankrekening. Als het kabinet mensen zoals ik écht willen helpen, begin dan eens met het tienvoudige. Wie denken ze wel niet dat ik ben?”

 
Deel dit artikel: