18 ℃

Ouderen: “100 op de snelweg is gekkenwerk”

Foto: Phovoir / Shutterstock.com

Ouderen in ons land hebben grote moeite met de nieuwe maximumsnelheid op snelwegen. Binnenkort moet op de snelwegen 100 kilometer per uur worden gereden. “Gekkenwerk”, vinden veel ouderen, die rijden op de snelweg vaak toch al spannend vinden.

Om de uitstoot van stikstof door het autoverkeer te reduceren heeft het kabinet besloten om de maximumsnelheid op snelwegen aan te passen. Binnenkort geldt een snelheidslimiet van 100 kilometer per uur. Veel ouderen zien dat soort snelheden niet zitten.

Johanna Mellekert is 84, maar rijdt nog bijna elke week in haar auto. “Ik gebruik mijn auto vooral om boodschappen te doen. En af en toe moet ik naar het ziekenhuis voor mijn trombose”, legt ze uit. “Omdat ik slecht ter been ben, is de auto mijn enige vervoersmiddel. Ik ben er echt afhankelijk van.”

Mevrouw Mellekert ziet erg op tegen de nieuwe snelheidslimiet. “Meneer, ik heb al zestig jaar mijn rijbewijs. Nieuwe regels zijn voor mij heel verwarrend”, zucht ze. “Nu moeten ik weer 100 gaan rijden. Dat is toch geen snelheid? Ja, binnen de bebouwde kom misschien, okay. Maar op de snelweg? Kom nou. Dat schiet toch niet op?”

 
Deel dit artikel: