12 ℃

10% van de biggen heeft psychische klachten

Het is slecht gesteld met de geestelijke gezondheid van biggen in ons land. De oorzaak ligt in de beperkte mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en onderwijs. Dat zegt dierenpsycholoog Chantal Hasebrug.

Foto: Budimir Jevtic / Shutterstock.com

“Met z’n allen op weg naar de slacht, tja, ik snap wel dat dat z’n impact heeft”, aldus Hasebrug. “Maar ook daarvoor al, samen in de stal. Ze zitten dicht bij elkaar daar. Ja, waar blijft dan je privacy? Als big wil je gewoon soms even chillen. Dat moet toch kunnen, nietwaar?”

Uit navraag in de sector blijkt dat aan persoonlijke ontwikkeling van het jonge varken weinig wordt gedaan. Kansen om hogerop te komen zijn er niet en van zelfontplooiing is al evenmin sprake. Depressiviteit ligt daarom op de loer, zo blijkt uit Europees onderzoek.

Psycholoog Haseburg: “Natuurlijk gaat de vergelijking met de mens niet helemaal op, maar voor dierenrechten is heden ten dage gelukkig steeds meer aandacht. Dus waarom gunnen we dieren dan niet zoiets simpels als basisonderwijs? Je moet ergens beginnen.”

 
Deel dit artikel: