18 ℃

1 april was 1 april-grap

1 april is een uit de hand gelopen 1 april-grap van ruim 400 jaar geleden. De dag zal daarom met ingang van 2016 overgeslagen worden.

monnikIn 1573 kreeg de Franse monnik Bénédicte Veste Blague van Paus Gregorius XIII de opdracht om een nieuwe kalender te ontwikkelen. De monnik aanvaarde zijn taak en werkte 9 jaar in volledige afzondering aan de ontwikkeling van de gregoriaanse kalender, die in 1582 werd ingevoerd. Veste Blague verstopte echter een grap in zijn kalender. Hij liet de maand april van 1 april tot en met 30 april duren, maar dat had eigenlijk van 2 april tot en met 31 april moeten zijn.

Wetenschappers van de École Nationale Supérieure des Arts de la Marionnette deden de afgelopen jaren onderzoek naar het werk van Veste Blague en ontdekten de grap die hij in de kalender verstopte. Ze alarmeerden het Internationaal Comité voor Datum en Tijd, dat gisteren in een spoedoverleg heeft besloten om 1 april met ingang van 2016 over te slaan. Vanaf volgend jaar zal het dus na 31 maart direct 2 april worden, waarna april doorloopt tot en met de 31ste. Daarna is het weer gewoon 1 mei. Welke gevolgen dit heeft voor de viering van Koningsdag is op dit moment nog niet bekend.

 
Deel dit artikel: