Ziekenhuispersoneel voert actie: tijdelijk geen pijnbestrijding

De acties van ziekenhuispersoneel worden harder. De medewerkers zijn boos over het uitblijven van een betere cao. “Mensen hebben geen flauw idee waartoe wij in staat zijn”, zegt verpleegkundige Mirena Nulkens.

Foto: Alpa Prod / Shutterstock.com

Onder meer in de ziekenhuizen in Alkmaar, Utrecht, Den Helder en Woerden wordt komende week gestaakt. Operatiekamers gaan dicht, verpleegafdelingen worden stilgelegd. In UMC Meppel gaat het verplegend personeel nog een stapje verder. “Als er geen bevredigend loonbod op tafel komt, zouden patiënten het weleens heel benauwd kunnen krijgen”, aldus verpleegkundige Mirena Nulkens namens de actievoerders.

Bij het bed van een vrouwelijke patiënt verduidelijkt Nulkens de eisen van het ziekenhuispersoneel. “Een loonsverhoging van 5 procent lijkt ons redelijk”, aldus Nulkens, spelend met de zuurstofkraan van haar patiënt. “Alleen zo kunnen we de kwaliteit van de zorg blijven garanderen.”

Uit protest tegen de vastgelopen loononderhandelingen krijgen de patiënten in UMC Meppel vanaf maandag al geen pijnbestrijding meer. “Daarna kunnen we onze acties verder uitbreiden”, zegt Nulkens, de zuurstofkraan langzaam dichtdraaiend. “Het zou voor deze  mevrouw heel jammer zijn als de directie niet met onze eisen akkoord gaat. Leg dat maar eens uit aan de nabestaanden.”