Het wordt kouder! Kleed je huisdier warm aan

Het wordt in de komende dagen flink kouder in ons land. Toch zijn er nog veel baasjes die hun huisdier zonder kleding naar buiten sturen. “Onverantwoord met deze temperaturen”, zegt dierenarts Thijs Snibbert.

winter-hond-koudVeel baasjes zorgen slecht voor hun huisdier als het kouder wordt. “Ik zie soms mensen in de kou hun hond uitlaten. Zelf zijn ze warm aangekleed, maar dat beest moet in z’n blootje lopen. En dan durven ze zich ‘dierenliefhebbers’ te noemen. Onbegrijpelijk”, zucht de dierenarts.

Niet alleen buiten, maar ook binnen kunnen blote huisdieren gemakkelijk ziek worden. “Als je de hele dag zonder kleren rondloopt, kun je snel verkouden worden. Voor een dier is dat niet anders”, legt Snibbert uit. “Voor katten en honden zijn er prachtige winterjassen te koop, maar baasjes zijn vaak te egoïstisch om die aan te schaffen. Zelf dragen ze de nieuwste mode en het huisdier moet het zelf maar uitzoeken.”

Volgens de dierenarts hebben niet alle dieren evenveel behoefte aan winterkleding. “Informeer gewoon even bij je dierenarts. Voor een cavia gelden natuurlijk heel andere voorschriften dan voor een kat. Een goudvis kun je misschien al prima helpen met alleen een magnetron.”