Windjes van rokers stinken meer

Windjes van rokers ruiken anders dan windjes van niet-rokers. Dat blijkt uit onderzoek van het VUmc. Het is dus mogelijk om aan de geur van een windje te bepalen of iemand rookt.

Foto: Shurkin son / Shutterstock.com

Uit het onderzoek blijkt dat roken effect heeft op de bacteriën die windjes hun typische geur geven. De wetenschappers stelden vast dat het windje van een roker een andere geur heeft dan het windje van iemand die nooit heeft gerookt of gestopt is.

Volgens toxicoloog Hans Oester bieden windjes de mogelijkheid om stiekeme rokers op te sporen. “Ouders die willen weten of hun puber stiekem rookt hoeven alleen maar even te ruiken. Met een beetje oefening is aan het windje goed te ruiken of er is gerookt”, aldus Oester.

“Het rokerswindje kan ook helpen om ex-rokers te controleren”, vervolgt de wetenschapper. “Veel ex-rokers vervallen opnieuw in hun verslaving, maar houden dat verborgen voor hun omgeving. Een partner kan eenvoudig controleren of er is gerookt, door even de neus tegen het achterwerk te drukken en te vragen om een windje.”