Wie is Vera Bergkamp, onze nieuwe Kamervoorzitter?

Foto: Ciell / Levien Willemse / D66 / Wiki Commons

Vera Bergkamp is de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Zij volgt Khadija Arib op, die sinds 2016 voorzitter was. Wie is Vera Bergkamp precies? 

Vera Bergkamp werd geboren in Amsterdam, als dochter van een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader. Eigenlijk is haar naam Alida, maar ze gebruikt Vera al jaren als pseudoniem. Vera is al sinds 2012 lid van de Tweede Kamer, maar bleef tot nu toe onopgemerkt.

Vera Bergkamp heeft een enorme passie voor de hennepteelt. Haar wetsvoorstel rondom de regulering van hennepteelt werd in 2017 aangenomen door de Tweede Kamer.

Vera Bergkamp is getrouwd en heeft twee kinderen. Zelf noemt Bergkamp zich een ‘optimist en realist in de politiek’, maar naar verluidt is zij thuis heel anders.

Als Vera Bergkamp spreekt, is iedereen muisstil.

De achternaam Bergkamp is een samentrekking van twee woorden: berg en kamp. Een berg is (volgens Wikipedia) een landvorm die bestaat uit een beperkt gebied dat duidelijk hoger is dan de omgeving. Een kamp is een (meestal tijdelijke) verblijfplaats.

Vera Bergkamp kan met haar tong het puntje van haar neus aantikken. Er zijn in Nederland maar een paar mensen die dat kunnen.

Vera Bergkamp heeft veel beroemde vrienden. De zanger van Coldplay, de Dalai Lama en die roodharige zangeres van K3 mag zij tot haar persoonlijke vrienden rekenen. Naar verluidt gaat de K3-hit Oya Lélé over Vera Bergkamp.

Vera Bergkamp spreekt onder meer Engels, Frans, Koreaans, Arabisch en Bengaals.

Vera Bergkamp stookt in haar kelder een likeur op basis van van tamarindebladeren en ammoniumcarbonaat.

Vera Bergkamp liep in haar kindertijd van Aalsmeer naar Argèles-sur-Mer aan de Zuid-Franse kust.

Vera Bergkamp heeft thuis een enorme verzameling antieke treinonderdelen. De ketels van De Arend, de eerste stoomlocomotief die in Nederland reed, staan in haar slaapkamer.

Vera Bergkamp zei ooit: “Je kunt veel zeggen over Volendam, maar waarom zou je?” Die uitspraak leidde tot groot applaus in de Tweede Kamer.

Vera Bergkamp heeft enorme liefde voor paddestoelen, ook de hallucinerende. Op haar Facebookpagina zijn talloze paddestoelen te zien, waarvan het grootste deel hartstikke illegaal is.