Toekomst onzeker

Welke gevolgen hebben de stikstofplannen voor de industriële kinderboerderij?

Foto: Nancy_Zonneveld / Rawpixel.com / Shutterstock.com

Ruim tweeduizend varkens, driehonderd melkkoeien en een stal met twintigduizend leghennen. De kinderboerderij in het Gelderse Schotkamp is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een indrukwekkende onderneming.

“In de jaren ’80 zijn we begonnen met drie geitjes, zes kippen en een haan”, zegt boer Jelle (7). “Al gauw kwamen we tot de conclusie dat we daarmee niet konden concurreren met de volwassen agribedrijven. Wil je in deze sector overleven, dan is schaalvergroting onvermijdelijk. We hebben al ons zakgeld geïnvesteerd, maar er staat nu wel een moderne, goedlopende kinderboerderij.”

Deze kinderboerderij in Schotkamp is een van de weinige kinderboerderijen waar kinderen een realistisch beeld krijgen van hoe het er in de moderne veehouderij aan toe gaat. Maar door de stikstofplannen van het kabinet is het onzeker of de kinderboerderij kan blijven bestaan. “Vanwege onze professionele aanpak vallen wij onder dezelfde regelgeving als volwassen boerderijen”, vertelt Jelle. “Er is een reële kans dat onze kinderboerderij dicht moet om de stikstofdoelstellingen te realiseren. Niet alleen de kinderboerderij, maar ook mijn toekomst staat op het spel. En ik ben pas 7.”

Jelle vindt dat zijn kinderboerderij onevenredig hard wordt geraakt door de veranderende overheidsregels: “Vorig jaar zijn we noodgedwongen al gestopt met het fokken van pelsdieren voor de bontindustrie. We hopen dat we nog wel door mogen met onze vierduizend vleeskonijnen.”