Weer slaat om:

“Kans op herfstdepressie nu erg groot”

Foto: iStockPhoto - Getty Images

Psychologen waarschuwen mensen met sombere gevoelens. In de komende dagen is de kans op een herfstdepressie erg groot. 

In de komende dagen slaat het weer om en belanden we in een periode met nat en guur herfstweer. Dat betekent voor veel mensen de start van een nieuwe depressie. Psychologe Jeanette Komst vreest dat er nu alle reden is voor een flinke herfstdip. “De dagen worden korter en binnenkort is het nog donker als de wekker gaat. Daardoor begint u al met een somber gevoel aan de zoveelste rotdag in uw kansloze leven. Dan moet u op de fiets door de snijdende kou naar uw oersaaie werkplek, waar u de hele dag omringd bent door andere depressieve mensen”, legt de psychologe uit.

Volgens Komst speelt ook de omgeving een rol. “Als u thuiskomt na een dag stom werk vindt u een partner op de bank die de hele dag weer geen zak heeft uitgevoerd. Dan moet u dus ’s avonds nog allerlei strontvervelende klusjes doen. Als u daarmee klaar bent, is er nauwelijks nog tijd om gauw een fles drank achterover te slaan zodat u tenminste een beetje kunt slapen in een ijskoud bed. En de volgende dag begint alle ellende weer opnieuw.”

“Gelukkig is er wel wat tegen een herfstdepressie te doen”, vervolgt de psychologe. “Maar ik heb nu geen zin om dat allemaal uit te leggen. Laat me met rust.”