Deskundige legt uit: Wat is water precies?

Foto: AC Rider / Stockfour / Shutterstock.com

In de media wordt gesproken over water. Zuid-Limburg heeft er volop mee te maken. Maar wat is het precies? Waterdeskundige Bert Scheylert is verbonden aan de Universiteit van Meppel en bestudeert water al dertig jaar.

“Water is een chemische verbinding van twee waterstofatomen en een zuurstofatoom”, weet Scheylert. “Water komt voor in vaste vorm, in vloeibare vorm en als gas. Dat maakt het zo ingewikkeld en ongrijpbaar. Toch is water op zich niet gevaarlijk. Het is zelfs een van de meest voorkomende stoffen op aarde. Water bedekt maar liefst 71% van het aardoppervlak, waaronder Limburg.”

Maar als water zo onschuldig is, waarom spreekt men in Limburg dan over overlast? “Kijk, water wordt pas een probleem als het komt op plaatsen waar je het liever niet wil hebben. Gebeurt dat toch, dan spreekt men van ‘wateroverlast'”, aldus de wetenschapper.

Scheylert geeft een voorbeeld: “Stel, je hebt een huis in Limburg. In dat huis wil je water om te douchen en te drinken. Maar je wilt géén water op de vloer, of in de televisie. Je zou kunnen stellen: wateroverlast ontstaat als water ontsnapt uit de gecontroleerde omgeving.”

De uitleg van Scheylert geeft enige duidelijkheid, maar het begrip ‘water’ blijft lastig te begrijpen. Daarom is Scheylert vanavond te gast in Nieuwsuur, Editie NL, EenVandaag, Op1 en Hart van Nederland.

 
Deel dit artikel: