Wat doet Sinterklaas nu al in Bangladesh?

Foto: Marcel Mooij / Kruit / Shutterstock.com

Pas over een maand is het Pakjesavond, maar de voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Veel mensen weten het niet, maar het Sinterklaasfeest begint in Bangladesh.

Sinterklaas kwam vanmorgen symbolisch aan in Bangladesh, waar hij enkele tientallen fabrieken bezoekt. “Ruim voor 5 december worden alle cadeautjes hier al besteld”, aldus een woordvoerder. “Met de fabrikanten moet worden onderhandeld over de prijs. Sinterklaas neemt miljoenen cadeautjes af, dus hij kan flinke kortingen bedingen.”

Zodra de bestellingen zijn geplaatst, gaan kinderen in Bangladesh aan de slag om alles op tijd te produceren. Directeur Amin Khalil leidt ons rond door zijn fabriek. “Hiernaast zijn kinderen bezig met het speelgoed en in deze ruimte maken we vooral textiel”, legt hij uit. “Knuffelberen, poppenkleertjes, sokken, dat soort dingen.”

Sinterklaas inspecteert een stapel sesamstraatpyjama’s. Een jongen van een jaar of 10 werkt intussen onverstoorbaar door. Khalil: “Het is flink aanpoten voor die blagen hoor. In de weken voor 5 december zitten ze zo’n 14 uur per dag achter de naaimachine. Alleen dan weten we zeker dat alles op tijd bij de Action ligt.”