Waarom stemde Luuk (18) in godsnaam op 50Plus?

“Ik heb er vannacht gewoon slecht van geslapen. Ik denk dat ik een black-out heb gehad of zo”, zegt de 18-jarige Luuk Vinckenhout. 

Foto: Polya Olya / Shutterstock.com

Na de verkiezingen voor de Provinciale Staten wordt steeds meer duidelijk over de kiezers en hun partijen. Opmerkelijk veel jongeren hebben per ongeluk gestemd op de ouderenpartij 50Plus. Uit een onderzoek van bureau Ipsos blijkt dat 2 procent van de kiezers van 50Plus uit jongeren bestaat. Eén van hen is de 18-jarige Luuk.

“Eerlijk gezegd heb ik geen idee wat er mis ging”, vertelt Luuk over zijn opmerkelijke stemgedrag. “Ik weet nog dat ik naar het stembureau liep en in het stemhokje stond. Daar werd het zwart voor mijn ogen. Toen ik bijkwam, realiseerde ik me dat ik op de bejaardenpartij had gestemd.”

Naar de oorzaak van zijn blunder kan Luuk slechts raden. “Misschien zat ik te laag in mijn suikerspiegel, of heb ik woensdagochtend op de hangplek voor de supermarkt de verkeerde crack gerookt”, oppert hij. “Achteraf bezien heb ik natuurlijk vreselijk veel geluk gehad. Dit had veel erger kunnen aflopen. Godzijdank heb ik niet op Thierry Baudet gestemd.”