NS legt uit: Waarom rijden er minder treinen als het sneeuwt?

Foto: Steve Photography / Shutterstock.com

In verband met de sneeuw rijden dit weekend aanzienlijk minder treinen. Dat hebben de NS en ProRail besloten. De treinen rijden volgens de zogenoemde ‘winterdienstregeling’. Waarom rijden de treinen in winterse omstandigheden wel in het buitenland, maar nooit in Nederland? De NS geeft uitleg.

Dit weekend worden in het hele land flinke sneeuwbuien verwacht. Daardoor kan de NS niet volgens de normale dienstregeling rijden. “Vanwege de sneeuw zijn er simpelweg te weinig machinisten”, legt een woordvoerder uit. “Veel machinisten gaan met de trein naar hun werk, maar die rijdt dus niet vanwege de sneeuw. Daardoor kunnen de machinisten niet op hun werk komen. We hebben dan te weinig machinisten om de treinen te besturen, waardoor ook de overige machinisten niet naar hun werk kunnen. En voor je het weet staat de hele teringzooi stil.”

Het inzetten van auto’s om machinisten naar hun werk te brengen heeft volgens de NS geen zin: “Waarom zou je machinisten in godsnaam naar hun werk brengen? De treinen rijden niet, dat zeg ik toch net?”