Waarom hebben vrouwen minder last van de hitte dan mannen?

Terwijl veel mannen in ons land lijden onder de hittegolf, lijken vrouwen nergens last van te hebben. Hoe komt dat? De verklaring is volgens huisarts Jos Koelewijn vrij eenvoudig.

Foto: Syda Productions / Shutterstock.com

“Het verschil is ontstaan in de oertijd, toen alle zoogdieren nog koudbloedig waren”, legt de arts uit. “Tijdens de evolutie is de lichaamstemperatuur van mensen geleidelijk gestegen. De lichaamstemperatuur van een man is nu overal zo’n 37,5 graden. In een vrouwenlichaam is het op sommige plaatsen aanmerkelijk koeler. De meeste vrouwen zijn in hun hart altijd een beetje koud. In het kille hart van een vrouw wordt het bloed afgekoeld en daarna rondgepompt.”

Dat vrouwen beter tegen de hitte kunnen heeft volgens de huisarts nog een andere reden: “Mannen hebben meer spieren en gebruiken die ook daadwerkelijk, bijvoorbeeld om te werken. In de spieren wordt energie omgezet in warmte en daardoor krijgt de man het warm. Vrouwen hebben van nature niet alleen minder spieren, ze zijn ook lui. De meeste vrouwen houden hun lichaamstemperatuur laag door consequent de hele dag op hun luie reet te blijven liggen.”