Groot prinsessentekort op het VMBO

Ook prinses Alexia mag volgend schooljaar naar het gymnasium, net als haar zus Amalia. Nog nooit kwam een prinsje of prinsesje niet verder dan het VMBO. “Het zou leuk zijn als we eens een wat dommer prinsesje hadden”, zegt pedagoog Gerard Zilver.

Foto: RVD / Jeroen van der Meyde

Van alle middelbare scholieren zit de overgrote meerderheid op het VMBO. Hoewel veruit de meeste Nederlandse kinderen een VMBO-advies krijgen, gaan kinderen van het Koninklijk Huis steevast naar het gymnasium. De pedagoog noemt dat merkwaardig en jammer.

“Dommere, moeilijk lerende hangjongeren zijn nu niet in het Koninklijk Huis vertegenwoordigd”, zegt Zilver. “In principe hebben we maar één hoogopgeleide troonopvolger nodig. De rest kan gewoon heftruckchauffeur of tienermoeder worden. Daarvoor is een VMBO-diploma voldoende.”

“VMBO-leerlingen verdienen een koninklijk lotgenootje”, vervolgt de pedagoog. “Juist nu is er grote behoefte aan een prinsje of prinsesje met een belachelijk laag IQ, een opgevoerde scooter en een aangeleerd Marokkaans accent.”