Vrijwel geen gourmetvergunningen meer voor Kerst om zorg te ontlasten

Foto: YT CC

Wie wil gourmetten tijdens de kerstdagen maar daarvoor nog geen vergunning heeft, moet snel zijn. Er mag tijdens de komende Kerst slechts door een beperkt aantal mensen worden gegourmet. Dit heeft het demissionaire kabinet deze week in de ministerraad besloten als extra maatregel om de druk op te zorg te verminderen. Per gemeente zullen vergunningen worden verleend voor 4 op de 100 inwoners.

Het kabinet wachtte lang met het besluit, maar lijkt overstag te zijn gegaan na oproepen van onder anderen burgemeesters en artsen. GroenLinks en de Partij voor de Dieren wilden deze inperking alleen laten gelden voor niet-vegetarisch gourmetten. Het kabinet vond deze nadere specificatie vooralsnog te ver gaan.

Doorslaggevend voor het kabinet is “de nog steeds toenemende druk in de zorg”, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) na afloop van de ministerraad. “Er komen jaarlijks duizenden gourmetslachtoffers in het ziekenhuis voorbij met verbrande vingers, oogletsel als gevolg van opspattend vet en voedselvergiftigingen. Er is grote onzekerheid over hoeveel extra drukte het coronavirus zal veroorzaken in de zorg rond Kerst, maar je moet nú een besluit nemen. We kunnen dit er gewoon nu niet bij hebben. Dat is de reden waarom we hebben gezegd: beter van niet.”