Vogelbescherming vraagt Rusland om oorlog te stoppen: “Militairen verstoren broedgebied kroeskoppelikaan”

Foto: Anahita Daklani / Shutterstock.com

De Vogelbescherming Animalia (VBA) heeft Rusland gevraagd de oorlog in Oekraïne te staken. Rusland wil nog een groot deel van het land veroveren, maar hierbij dreigt het leefgebied van de zeldzame kroeskoppelikaan te worden verstoord.

De kroeskoppelikaan is een bedreigde vogelsoort die broedt in de Oekraïense zoetwatermoerassen. De Vogelbescherming Animalia vreest dat de dieren zullen schrikken als het Russische leger met zware voertuigen het gebied doorkruist.

“De Russische invasie komt voor de kroeskoppelikaan op een bijzonder ongelukkig moment. De vogel zit aan het einde van het broedseizoen en mag absoluut niet gestoord worden”, zegt VBA-woordvoerder Sjaak Bielends.

Bielends hoopt dat de Russen hun strijd zullen onderbreken tot de jonge kroeskoppelikanen uit het ei zijn: “We hebben het Kremlin via email geïnformeerd over de kwetsbare vogels in het gebied. Helaas hebben wij nog geen reactie mogen ontvangen. Desnoods starten we een juridische procedure om de Russische oorlogshandelingen door de rechter te laten verbieden. Maar we gaan er van uit dat Poetin het zo ver niet laat komen.”