“VMBO-diploma geen reden om vlag uit te hangen”

Bij duizenden scholieren hangt de vlag uit, omdat ze zijn geslaagd voor hun vmbo-opleiding. Ten onrechte, zo vindt loopbaandeskundige Tjeerd Omrecht.

Foto: Dutchmen / Shutterstock.com

Ruim honderdduizend vmbo-leerlingen hoorden woensdag dat ze hun diploma hebben behaald. Volgens de traditie ging bij veel scholieren te vlag uit, voorzien van een bungelende schooltas. Toch is het behalen van een vmbo-diploma allerminst reden voor een feestje, vindt de loopbaandeskundige.

“Leerlingen die feestvieren omdat ze een vmbo-diploma hebben behaald moeten zich eigenlijk kapotschamen”, aldus Omrecht. “Het vmbo is een opleiding op het laagst denkbare niveau. Met een afgeronde vmbo-opleiding zijn de kansen op een succesvolle carrière uiterst gering. Als je daarvoor al de vlag uithangt, leg je de lat wel heel erg laag.”

Ook Melissa Stofkooper (16) hoorde dat ze geslaagd is voor het vmbo. Toch besloot vader Gert om niet te vlaggen. “Van echte blijdschap is uiteraard geen sprake”, zucht hij. “Je hoopt als vader dat je dochter een fatsoenlijke opleiding aan kan, maar dat zit er bij Melissa helaas niet in. Natuurlijk schaam ik mij voor haar, maar de angst overheerst. Ik vrees dat mijn dochter eindigt als nagelstyliste. Probeer dan nog maar eens van je kind te houden.”