Vlees krijgt voornaam

Misschien is het u al opgevallen: op de verpakking van vlees staat voortaan de naam en een foto van het dier waarvan het afkomstig is. Het is de bedoeling dat consumenten zo meer binding krijgen met het dier dat ze eten.

Foto: Etorres / Monkographic / Mrs Rungnapa Akthaisong / Audrey Saracco / Shutterstock.com

Een biefstuk van Thea 125 of gehakt van Marjorie 3? U heeft het voor het uitzoeken. Sinds deze maand staat de naam én de afbeelding van het donordier op alle vleesverpakkingen. “Het gaat om een stukje vleesbeleving”, zegt woordvoerster Mieke Tolpen van de Slagersunie. “Vleeseters willen geen anoniem stukje spierweefsel. Ze willen hun tanden zetten in een echt dier, met een naam en een gezicht.”

Een sticker op de verpakking maakt duidelijk van welk dier het vlees afkomstig is. “Vroeger, toen we nog moesten jagen voor ons vlees, kenden we de dieren die we aten persoonlijk. Nu halen we ons vlees uit de supermarkt”, legt Tolpen uit. “Sommige vleeseters, vooral in de stedelijke gebieden, hebben nog nooit een levende koe gezien. Ze hebben geen idee dat hun vlees ooit van een echt dier is geweest. Met deze sticker maken we de vleeservaring veel persoonlijker.”

Op de achterkant van de vleesverpakking is een korte biografie van het dier te lezen. Tolpen: “Je kunt lezen hoe lang de koe heeft geleefd, hoeveel kinderen ze had en wie haar beste vriendinnen waren. Ook vermelden we interessante weetjes over het dier. Wist je bijvoorbeeld dat een koe dagenlang hartverscheurend kan loeien als haar kalfje bij haar weggehaald is? Mensen vinden dat toch leuk om te weten.”