Vlaggen voor de ramadan… wat zijn de regels?

Deze maand is de ramadan en dat betekent Nederlanders massaal de vlag uithangen. Maar wat zijn precies de regels? Islamoloog Nasrallah van den Broek legt uit op welke dagen rond de ramadan u de vlag moet uithangen.

Foto: Dafinchi / Shutterstock.com

Volgens de traditie wordt in de dagen voorafgaand aan de ramadan de vlag uitgehangen. Steeds meer Nederlanders doen aan de vlagtraditie mee. “Dit jaar begint de ramadan op 6 mei. Twee dagen eerder begint het vlaggenritueel. De vlag gaat steeds een stukje hoger in de mast en hangt vlak voor de start van de ramadan helemaal in top”, legt Van den Broek uit.

De ramadan is de islamitische vastentijd, waarin moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, niet drinken en niet vrijen. Naast een maand van bezinning is ramadan een maand waarin extra aandacht geschonken wordt aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid. Wie aan het bijbehorende vlaggenritueel wil meedoen mag zaterdag de vlag halverwege de stok hangen. Komende zondag mag de vlag helemaal in top en maandag begint de ramadan.