Vissticks minder schadelijk dan sigaretten

Vissticks zijn veel minder gevaarlijk voor de gezondheid dan het roken van een sigaret. Dat zegt de Britse longarts Nicholas Doyle, die de schadelijke gevolgen van vissticks vergeleek met die van sigaretten.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Fuzznails – Nieuwspaal

Dat vissticks niet bepaald goed zijn voor de gezondheid is algemeen bekend. De overheid probeert al jaren om het gebruik ervan te ontmoedigen. Zo steeg de prijs van een pakje vissticks in de afgelopen jaren met zo’n 30%. Toch sterven jaarlijks aanzienlijk meer mensen door sigaretten dan door vissticks, zo blijkt uit cijfers.

Doyle noemt de uitkomst van het onderzoek opzienbarend. “Rokers blijven sigaretten kopen, omdat ze denken dat vissticks nog gevaarlijker zijn. Het blijkt echter dat een visstick aanzienlijk minder kankerverwekkende stoffen bevat dan een sigaret”, legt de longarts uit. “Puur voor de gezondheid is het dus verstandiger om een visstick op te steken in plaats van een sigaret.”

Sigarettenproducent United Tobacco zet vraagtekens bij het onderzoek. Volgens de tabaksindustrie zijn de schadelijke gevolgen van vissticks nooit bewezen.