“Vergis je niet, vissen is topsport!”

Foto: Bukhta Yurii / Shutterstock.com

Sportvissers krijgen niet altijd evenveel waardering als andere sporters, zoals hardlopers, voetballers en wielrenners. Als het aan sportvisser Ricardo Brusse ligt gaat dat veranderen. “Een dier hardhandig uit z’n normale omgeving trekken is topsport”, zo verzekert hij ons.

Brusse zit behendig langs de oevers van de IJssel. Aan zijn gespierde lichaam is te zien dat we te maken hebben met een topsporter. “Ik train zo’n zes uur per week”, zegt Brusse. “Soms moet ik uren langs de waterkant wachten tot ik een vis pijn kan doen. Maar als dat dan lukt, geeft dat een geweldige kick.”

Toch worden sportvissers niet altijd op waarde geschat. “Onterecht”, vindt Brusse. “Mensen denken dat een vis uit het water sleuren makkelijker is dan bijvoorbeeld een marathon lopen. Maar dat is het zeker niet. Je moet echt een sterke conditie hebben om een grote vis goed te kunnen martelen. De meeste sportvissers doen dit voor de lol, maar in feite is het natuurlijk topsport.”

Dan heeft Ricardo beet. Met zijn gespierde armen trekt hij een flinke vis aan zijn lip uit het water. “Een karper van ruim een meter”, hijgt hij. “Een echte sportvis!” Ricardo wacht tot de vis bijna stikt en gooit het inmiddels gewonde dier dan terug in de rivier. Dit is meer dan alleen een leuke hobby. Hier is duidelijk een topsporter aan het werk.