Viroloog pleit voor ‘complotgekkenhuis’

Foto: Gyorgy Barna / Shutterstock.com

Er wordt vaak lacherig gedaan over complotdenkers en virusontkenners. ‘Complotgekkies’ worden ze in de volksmond genoemd. Viroloog Eric Stammelhuis wil dat er voor deze mensen betere zorg beschikbaar komt.

De zogenoemde ‘viruswappies’ geloven dat er een chip in het coronavaccin zit en dat de overheid het virus gebruikt om burgers onder de duim te houden. “Bespottelijke ideeën”, aldus de arts. “Er lopen duizenden mensen rond met waanideeën over het coronavirus. We zien dat viruswappies worden bespot en uitgelachen om hun kolderieke nonsens. Uiteraard is dat terecht, maar daar schieten deze mensen niets mee op. Zij verdienen een serieuze behandeling.”

Stammelhuis denkt aan een speciaal opvanghuis waar viruswappies en complotgekkies terecht kunnen: “Je zou het een complotgekkenhuis kunnen noemen, maar dat klinkt erg oneerbiedig. Ik spreek liever over een kliniek voor virusgerelateerde paranoia.”

De arts hoopt dat viruswappies met de juiste psychologische begeleiding weer rationeel kunnen leren denken: “Praten is vooralsnog de enige behandeling tegen deze stoornis, maar we hopen natuurlijk dat er op den duur een vaccin komt.”