Verstandelijk beperkte piloten bij Downy Airlines

De piloten van Downy Airlines zijn allemaal ernstig verstandelijk beperkt. Op die manier kan de nieuwe luchtvaartmaatschappij spotgoedkope tickets aanbieden. Met een verstandelijk beperkte piloot vliegt u al voor een paar tientjes naar uw vakantiebestemming.

Downy-Airlines-vliegt-uitsluiten-met-mongooltjes“Ze worden soms mongooltjes genoemd, maar ik heb een hekel aan dat woord”, zegt Paul Kagelberg, de initiatiefnemer van Downy Airlines. “Verstandelijk beperkte piloten zijn natuurlijk veel goedkoper”, legt Kagelberg uit. “Een gezagvoerder bij KLM verdient al gauw een ton per jaar. Onze piloten krijgen het minimumloon en een ijsje bij aankomst. Hierdoor zijn wij veel voordeliger dan andere vliegmaatschappijen. Dat is terug te zien in de ticketprijzen.”

Downy Airlines gaat deze zomer van start met tien verstandelijk beperkte piloten. “Dat zijn prima mensen hoor”, zegt Kagelberg. “Een verstandelijk beperkte piloot is best in staat om een modern verkeersvliegtuig te besturen. Die toestellen vliegen toch grotendeels op de automatische piloot. Het wordt pas een probleem als er een noodsituatie is. Maar hoe vaak gebeurt dat nou?”