Verbod op aanstekers moet vuurwerkoverlast verminderen

Foto: Jomic / Jiang Hongyan / Shutterstock.com

Burgemeester Rijpstra van de Friese gemeente Smallingerland pleit voor een landelijk verbod op aanstekers en lucifers. Op die manier moet de overlast en schade van illegaal vuurwerk worden teruggedrongen.

Tijdens de afgelopen jaarwisseling werd met vuurwerk voor minstens 15 miljoen euro aan schade aangericht. Uit onderzoek blijkt dat het vuurwerk in vrijwel alle gevallen was aangestoken met een aansteker of een lucifer. Wat burgemeester Rijpstra betreft is de maat nu vol.

De burgemeester realiseert zich dat handhaving van een aanstekerverbod lastig is. “Maar als je iets zegt, moet je het ook doen”, zegt hij. “We moeten goede afspraken maken met de politie en het Openbaar Ministerie, zodat de politie ook preventief mag fouilleren.”

Een aantal gemeenten, zoals Rotterdam en Den Haag, denkt na over een algeheel vuurwerkverbod, maar dat is volgens Rijpstra geen oplossing. “Een vuurwerkverbod is weliswaar een stap in de goede richting, maar dan ben je er nog niet. Met alleen een aansteker kan nog steeds veel schade worden aangericht”, aldus de burgemeester. “Wist u dat vrijwel alle brandstichtingen beginnen met een aansteker?”