Veilig vrijen? Altijd een helm op!

Bij veilig vrijen hoort ook een helm. Jaarlijks belanden zo’n zesduizend Nederlanders op de eerste hulp, omdat ze tijdens het vrijen hoofdletsel opliepen. Vandaag start een voorlichtingscampagne om de helm in de slaapkamer te krijgen.

helminbed“Vrijen zonder helm kan echt niet meer”, zegt GGD-verpleegkundige Caroline Snel.”De laatste jaren zien we steeds vaker mensen die tijdens een vrijpartij gewond zijn geraakt. Vaak gaat het om een hersenschudding, maar er zijn ook slachtoffers binnengebracht met een schedelbasisfractuur. Een eenvoudige integraalhelm had dat kunnen voorkomen.”

Volgens Snel gaat het er in bed steeds ruwer aan toe. “Vroeger bleef iedereen gewoon netjes in de missionarishouding. Die is relatief veilig. Maar nu moet een vrijpartij steeds ingewikkelder, met alle risico’s vandien. Een normale vrijpartij vinden mensen blijkbaar niet spannend genoeg meer. In films en damesbladen is veel aandacht voor alternatieve posities om in te vrijen. Naast een helm zijn soms ook kniebeschermers aan te raden.”

Een voorlichtingscampagne moet leiden tot een vermindering van het aantal slachtoffers met hoofdletsel. De slogan van de campagne luidt: “Veilig vrijen? Altijd een helm op!”